kava

Ryto ritualas - kaip aš bandžiau kavą (o gal kava mane)

23:43

 Šiame renginyje lankiausi jau seniai, tačiau niekaip nesukurpiau įrašo. O rašyti yra apie ką. Ypač, kai kauniečiai skundžiasi, kad pas mus vyksta mažai įdomių renginių. Tad kai "Ryto ritualas" paskelbė apie kavos degustaciją-mokymus nedelsiant užsiregistravau. Kad mane pažįsta turbūt žino, kad 90% laiko geriu tirpią kavą, kuri laikoma labai neponiška, o gal net prasto lygio ženklu. Na atleiskit, tačiau, ką pripranti gerti vaikystėje, sunku pakeisti vėliau (o anais laikais tirpi Inka su kondensuotu pienu buvo delikatesas, kurį močiutė patiekdavo su aguonų riestainiais apteptais sviestu). Bet ne apie tirpią susirinkome šnekėti. Apie tikrą, skrudintą, rūšinę ir paruoštą dviem įdomiais būdais. Man tai buvo pirmas kartas kuomet paragavau Chemex ir Aeropress būdu paruoštos kavos. Tai nėra naujiena Lietuvoje, tačiau vis nepasitaikydavo progos išbandyti. Tad apie viską nuo pradžių.
 Ragavimui turėjome 2 Taste Map paruoštas kavas. Viena jų buvo Brazil Mogiana (pirmoji kava, kuri turi rūgštelės ir man patiko. Beje tą patį sakė dar vienas renginio dalyvis), antros dabar nepamenu - tiesiog skaniai skrudinta. Chemex būdu ruošiamą kavą reikia malti rupiau. Jei pirksite specializuotose parduotuvėse - galite paprašyti, kad jums atitinkamai sumalti. Namie - kokybiški malūnėliai reguliuojami.
 Kiek dėti kavos? Chemex formulė paprasta - 1:15, tai reiškia 20 g kavos ir 300 ml vandens. Viskas paprasta. Elektroninės svarstyklės čia bus jūsų draugas, jei nenorite prašauti ir gerti dinamito arba neaiškių drumzlių.
 Indas, popierinis filtras, kurį prieš tai reikia sudrėkinti. Indą - pašildyti karštu vandeniu.
 Suberiam kavą. Užpilame šiek tiek vandens, tuomet lėtai, vedžiodami ratukais pilame likusį ir žiūrime kaip gražiai sunkiasi skaidri kava. "Ryto ritualas" net turi specialią programėlę, kurioje ne tik galite užsisakyti kavos, bet ir rasti naudingų patarimų, kaip užplikyti, kiek plikyti,  joje net galite vesti savo kavos dienoraštį.
 Prieš pildami kavą į puodelius - ją šiek tiek pasukiokite, pateliūskuokite. Tokiu būdu suvienodinsite skonį.
 Kava švari, skaidri. Popierius sugeria nemažai aliejų, tačiau tuomet galima imtis magijos ir ieškoti kavos natų - vaisių, šokolado ar dar kažko, kas jums jaučiasi.
 Antras, ir man labiausiai patikęs, būdas - Aeropress. Su juo kava yra tirštesnė, turi daugiau kūno, atrodo net stipresnė, nors gėrėme tą pačią kavą.
 Aeropress reikia smulkiau maltos kavos, nes čia jau naudosime šiek tiek savo rankų jėgos, kad išgautume gardų skonį. Vėl reiktų sušildyti aparačiuką, filtrą. Kavos šį kartą 18 g, o vandens 250 ml. Ir jo nereikia pilti verdančio, kitaip kava bus per stipri ir per karti.
 Pripilkite vandens iki pusės, tuomet pamaišykite, leiskite pastovėti apie 30-40 sekundžių, o tuomet pripilkite iki viršaus. Leiskite pabūti dar apie 20-30 sekundžių.
 Užsuk dangtelį, tuomet visą Aeropress aparatą greitu judesiu apversk virš paruošto puodelio.
 Pradėkite spausti, gan lengvai, dviem rankomis. Nereikia niekur skubėti, turėtų pavykti per maždaug 10-15 sekundžių.
 Matysite iš karto, kad ši kava yra drumstesnė ir tirštesnė.
 Kas jums iš to? Na "Ryto ritualas" įrankius ir kavos pristatymo paslaugą. Tačiau smagioji dalis, kad Simą, kuris ir vedė šį renginį, jūs galite pasikviesti pas save. Taip sužinosite daugiau apie kavą ir kaip ją tinkamai paruošti. Mergvakaris, bernvakaris, gimtadienis - jis paruoš jums programą ir tokiai progai ;) Tad jei dar turite švenčių, norite ramaus, bet įdomaus pasisėdėjimo - kavos ruošimo pamoka gali būti tai, ko ieškote.





You Might Also Like

0 comments