gėrimai

Kombucha su apelsinais

07:30

Šiuo metu pagrindinis mano ofisas Vilniuje. Kad reikėtų mažiau keliauti kartais apsistoju svečiuose. Smagiausia žinoma apsistoti ten, kur gali sužinoti/paragauti/pagaminti.  Julė iš Miško žvėrių paskutinį kartą pavaišino namine kombucha. Buvo tikrai wow - nepamenu, kada buvau ragavusi tokį gėrimėlį. Žodis po žodžio ir ryte tapau arbatos grybo savininkė. Bent aš jį pamenu iš vaikystės - nesimpatiška medūza juodos arbatos stiklainyje. Tačiau Julės pasiūlytas gėrimas nė iš tolo nepriminė to keisto gėrimo, kurio vis siūlydavo močiutė.
Kombuča kartais net vadinama gyvybės eleksyru. Jos pagrindas - saldintos arbatos fermentacija naudojant taip vadinamą grybą - acto rūgšties bakterijų ir mieliagrybio kolonija. Svarbu ruošti gėrimą steriliai, laikantis higienos, neleisti patekti svetimkūniams. Tokiu atveju galimi ir apsinuodijimai.
Jei jau turite grybą - pasigaminkite pirmąjį kitokį gėrimą. Su apelsinais. Viskas paprasčiau nei paprasta.

Ačiū, Julei, kuri nepatingėjo manęs apšviesti.
Jei ką tik gavote grybą, paruoškite jam naują arbatos normą. 2 litrai vandens, 4 pakeliai juodos arba žalios arbatos (jūsų naudojama arbata turi turėti kofeino), 200 g cukraus. Maišykite, kol cukrus ištirps. Paruoštą arbatą supilkite į trilitrinį stiklainį (bent Kaune prekybos centrai šiuo metų laiku jo neturi :/). Atvėsinkite. Tuomet įpilkite apie 400 ml prieš tai buvusio grybo skysčio ir įleiskite grybą į naujai paruoštą arbatą. Apdenkite marle arba popieriniu rankšluosčiu ir palikite fermentuotis tamsoje. Fermentuoti rekomenduojama 5-12 dienų, priklausomai kokio stiprumo gėrimo norisi. Man patiko po 5 dienų.
Išvirkite naują arbatą, atvėsinkite, įleiskite grybą. O su likusiu skysčiu galima pradėti daryti eksperimentus.
Ši apelsininė kombucha buvo gamina iš 1 l juodos arbatos skysčio + 1 apelsino ir jo žievelių. Supyliau viską į butelį, jį suspaudžiau, kad matyčiau kaip kaupiasi dujos. Po 1,5 dienos skonis ir karbonizacija buvo tinkama - tuomet perkėliau gėrimą į šaldytuvą. Viskas! Imu laukti, kada žalios arbatos kombucha bus paruošta - kitame eksperimente tikrai dalyvaus vyšnios ir serbentai :)

You Might Also Like

2 comments

  1. Indre, labai gera vėl skaityti Tavo įrašus. Sveikinu su naujais namais ir nauja virtuve!
    Mano mama ilgai augino arbatos grybą, bet paskui jį kažkaip sugebėjo pražudyti. Ir - koks sutapimas - kaip tik šį savaitgalį buvęs mano suolo draugas jį man padovanojo, nes kažkada išsišnekėjome apie vaikystės skonius. Mat jo mama - didelė arbatos grybo gerbėja ir puoselėtoja; ji net vištą kepa, išmarinavusi su šiuo skysčiu vietoje obuolių sulčių. O Tavo pasiūlytas receptas skamba nuostabiai, artėjant šiltesnėms dienoms, būtinai išmėginsiu, ačiū!

    AtsakytiPanaikinti