desertai

Kanelės Canelés (Cannelés) de Bordeaux

17:00

 Ilgai ruošiausi šių žavių pyragaičių kepimui. Pirmiausia, kai perskaičiau Irri style blog'e, tuomet Saulėtos virtuvės blog'e, vėliau, kai pamačiau jų kainą kepyklėlėse, tada šnekėdama su draugo seserimi ("atrodo taip paprasta, sumaišai ir kepi"), o galiausiai, kai įsigijau knygą "Pasaulio desertai". Kadangi prižadėjau sau neturėti knygų iš kurių negaminu, greitai sklaidžiau ir galvojau, kuo palepinti drauges einant į svečius. Kaneles mėgsta visi, tad ėmiausi jų pirmiausia. Ir Asta ir Bernard Laurance aiškiai ir plačiai aprašė, kaip jas kepti, kad pasisektų. Pasistengsiu ir aš perteikti, kaip skaniai iškepti kaneles silikoninėje formoje (prancūzas primygtinai rekomenduoja metalines, deja jų pirkti neradau). Beje kepiau formoje, kurioje telpa 8 didelės kanelės. Jei jūs turite 15 kanelių formą - gali tekti pakoreguoti kepimo laiką.

Šiuos pyragaičius per 2 savaites kepiau 3 kartus, tad tikrai įtiktų kiekvieno skoniui.
Keli patarimai:
♦ Palaikyti tešlą šaltai bent 24 valandas. Jei laikysite trumpiau - tešla lips iš formelių. Skaniausia buvo palaikius 48 valandas, nors puikios ir po 24 valandų.
♦ Jei jums patinka traškios "karameliniu narveliu" ir korėtu vidumi - kepkite naudodami režimą Apačia + ventiliatorius. Jei manote, kad tokios jums per sausos - kepkite su funkcija Viršus-apačia, ventiliatorius, o paskutines 25 minutes kepkite su funkcija Apačia + ventiliatorius. Išbandyktie abiem būdais ir atrasite savo mėgstamą. Nuotraukoje keptos Viršus-apačia, ventiliatorius, tačiau man skanesnės keptos su funkcija Apačia + ventiliatorius (tačiau jos dingo per greitai, įkelsiu vėliau šią savaitę).
♦ Neplakite tešlos. Burbuliukai viduje atsiras savaime.
♦ Sverkite produktus, tada tikrai gausite geriausią variantą.

Iš nurodyto kiekio išeina 12 didelių Kanelių.
1 kiaušinis
2 tryniai
237 g cukraus
25 g sviesto
500 ml 3,5% pieno
5 ml rudojo romo
1 vanilės ankštis
1 valg. š. skysto vanilės ekstrakto
140 g miltų

Kiaušinį išsukite su tryniais ir cukrumi. Neplakite, tiesiog sumaišykite.
Į puodą sudėkite sviestą, užkaiskite, vos jam pradėjus tirpti supilkite pieną, romą. Vanilę perpjaukite pusiau, išskobkite sėklytes ir viską sudėkite į pieną. Supilkite kokybišką vanilės esktraktą (NB! Jokiu būdu ne sintetinį, jei neturite namie ruošto ar kokybiško pirktinio - geriau nedėkite).Vos sviestas ištirps - nukaiskite. Šiek tiek atvėsinkite pieno mišinį, kad galėtumėte laikyti įkištą pirštą bent 15 sekundžių.
Į kiaušinių masę pilkite 1/5 pieno, suberkite 1/5 miltų ir išmaišykite šluotele. Neplakite! Taip kartokite, kol supilsite visą pieną ir miltus. Turite gauti skystą tešlą. Pilnai atvėsusios tešlos indą uždekite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą ne mažiau, kaip 24 valandoms, o geriausia 45 valandoms.
Išimkite tešlą 1 valandą prieš kepimą, išmaišykite sustingusį sviestą. Neplakite.
1 kepimo dalis. Įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių. Funkcija Viršus-apačia + ventiliatorius arba Apačia grill + ventiliatorius. Jei jūsų orkaitė labai kaitri - gali tekti pakoreguoti temperatūrą. Kepkite 15 minučių vidurinėje lentynoje. Jei tešlą laikėte trumpiau nei rekomenduojama šiame etape kanelės stipriai virs ir lips lauk iš formelių. Sustabdyti šį procesą galite trumpa ištraukę ir trinktelėję skardą/groteles, kad sukristų.
2 kepimo dalis. Sumažinkite temperatūrą iki 190 laipsnių ir kepkite 25 minutes.
3 kepimo dalis. Perkelkite kaneles į apatinę lentyną, įjunkite funkciją Apačia grill + ventiliatorius ir kepkite dar 25 minutes. Jei jūsų orkaitė yra itin kaitri - pirmą kartą kepdami patikrinkite po 15 minučių atsargiai su pirštinėmis išversdami kanelės kraštą.
Iškepusias kaneles 10 minučių aušinkite skardoje, po to išverskite į lėkštę. Jos turėtų labai lengvai iškristi. Tiekite atvėsintas.
Jei kepate didesnį kiekį ir planuojate užšaldyti - 3 etapo metu kepkite tik apie 10 minučių, ataušinkite, užšaldykite. Norėdami vėl patiekti - atšildykite šaldytuve per naktį, o po to kepkite 210 laipsnių temperatūroje, metalinėje skardoje apatinėje lentynoje apie 10 minučių, kol gražiai parus.

Skanaus :)

Pagal Bernard Laurance "Pasaulio desertai"

You Might Also Like

18 comments

  1. Vaje, kaip skaniai atrodo:) Tokie kaip patys pa2iausi :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui :) matyt ne veltui tiek kartu gaminau ir tikrai dar gaminsiu :)

      Panaikinti
  2. Och, pasaka! Jas iš tiesų lengva pagaminti (jei sekasi :). Man jų banga kepti vėl ir vėl ir vėl praėjo, kai dar nerašiau savo blogo ir dabar vis neprisiruošiu pakartoti. Jos turi vieną vienintelį minusą - tešlą reikia užsimaišyti prieš dvi dienas. Kai aš apie jas pagalvoju (savaitgalį), jau būna per vėlu. Ir taip kas savaitgalį :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pagalvok poryt ;) Manau visai nieko trečiadienį arba ketvirtadienį paskelbti kanelių tešlos maišymo diena :D

      Panaikinti
  3. Na ir gražuolės! Kartais jų nusiperku, kartais pavaišina draugė (ji šių kepinių - ir išvis prancūzų virtuvės - fanė), bet niekada pati nekepiau, nes neturiu formelių. Kažkodėl nenoriu silikoninių, vis laukiu, kol Lietuvoje atsiras metalinių, arba kol vieną dieną susikaupsiu parsisiųsti jas per e-bay. Turiu įvairių silikoninių formų, normalių, itališkų, bet per tiek metų prie jų taip ir nepripratau, naudoju tik iš bėdos, man kažkodėl viskas geriau iškepa metalinėse. Va taip dėl savo užsispyrimo ir tenka į namines kaneles tik seilę pavarvinti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vis tik rekomenduočiau pasiskolinti ir pabandyti silikoninėse. Kelias kaneles bandžiau kepti metalinėje keksiukų formoje (norėjau pabandyti ar bus skirtumas kepant prie 250, ko silikone negalima) ir jų buvo neįmanoma išimti. Teko gremžti šaukšteliu, nors ir sviestavau ir cukravau... Karamelė taip prikepė, kad teko ilgai mirkyti.

      Panaikinti
    2. Beje prancūzas rekomendavo irgi kepti metalinėse, 270 laipsnių, o geriausiai išsiėmė, kai tepė vašku. Na taip, jei rastum pirkti ir keptum kokioje profesionalioje orkaitėje ;)

      Panaikinti
  4. Šis gardėsis tikra palaima. Aš tešlą brandinu net 3 paras, esu dienas brandinęs, skonis gaunasi turtingesnis, o ir romo daugiau pilu, tačiau čia, kaip ir minėjai, viskas pagal skonį.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pradžioje ruošiau tiksliai pagal receptą, dabar jau gal ir paeksperimentuosiu šiek tiek :) sutinku - nuo tiek romo kvepia tik nekepta tešla, o iškepus aromato bent pati neužuodžiu (nors naudoju tikrai gerą, 7 metų brandinimo).

      Panaikinti
  5. Sveiki! Nuostabiai atrodo!! Norejau paklausti, ar galima naudoti cukraus pudra? Jei taip, kiek jos reiketu? Ir ar galima sumazinti cukraus kieki!:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, nesu tikra dėl cukraus pudros. Jei tai tiesiog namie maltas cukrus - gal nieko blogo nenutiks. Jei pirktinė - jose dažnai būna krakmolo ir jis pakeis tešlos struktūrą. Mažinti nerekomenduoju - skonis yra pats tas, tikrai nėra itin saldus kepinys. Jei mažai valgot saldžiai, na 37 gramus nuimkit, bet šefas, kurio receptą naudoju, sako ištobulinęs šį receptą iki tobulybės ir aš nesiginčyju su juo :)

      Panaikinti
  6. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Indre, kanelės nuostabios!! Vis neprisiruošiu įsigyti formelių, bet išsisaugojau receptą akimirkai, kai jas turėsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mane gundo dar pabandyti Ikea aukštos keksiukų formelės. Gal būtų galima tada testuoti kaip kepa 250-190-190 :)

      Panaikinti
  8. Taip nerealiai atrodo! Receptą (ačiū) jau turiu, o dabar liko tik formeles nusipirkt ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. sveiki! o kiek dienu kaneles galima laikyti? ir kur laikyti? saldytuve?:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, pati laikiau iki 2 parų, radau kitur, kad galima laikyti iki 3. Manau tai priklauso ir nuo produktų (pieno, kiaušinių) šviežumo.

      Panaikinti